Monday, April 25, 2022

Institutul Regional Central -Transilvănean de Aladinolampoforeză

    Acest manifest se adresează mai ales compatrioților noștri din mediul academic, dar și tinerilor studenți, care sunt viitorul țării și speranța noastră de bine. Aici vă voi prezenta niște idei originale pentru finanțarea non-guvernamentală unor institute de cercetare din Patria noastră.

Este admirabilă inițiativa unor factori de decizie ai USAMV Cluj de a întemeia Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei; această operă are din start o mare importanță științifică pe multiple planuri, mai ales din punct de vedere istoric, geografic și arheologic. Mai jos vă vom prezenta unele din potențialele avantaje și beneficii pe care le-a adus deja această instituție, acestea fiind intrinseci, țin de însăși existența instituției în mod pasiv. Situația respectivă este inefabilă, de accea nu știu cum să mă exprim în mod elocvent, de aceea voi încerca ceva simplu: primele beneficii culturale imense aduse de această instituție sunt legate pur și simplu de existența acestei instituții, fără să implice nici o altă activitate umană. Cu alte cuvinte, deja s-a reușit enorm de mult fără să fie necesar să se mai facă nimic ! De asemenea, cu toate că dorim noi finanțări, acestea nu sunt neapărat necesare, pentru că deja sunt realizări miraculoase datorită acestui Institut. Unele le vom explica mai jos.

    Denumirea Institutului are un puternic iz regional, astfel sugerând că sursele de finanțare ar trebui să fie exclusiv sau predominant transilvănene. De asemenea, conform expresiei “primul venit, primul servit”, poziția de fruntaș a fost monopolizată exact de cine trebuie. Al doilea venit va utiliza, de exemplu, titlul de Ultimul Institut de Cercetare Horticolă a Transilvaniei, iar dacă apar alți întemeietori e posibil să se ajungă la negocieri amicale în urma cărora acesta din urmă să devină “Penultimul”, etc.

    Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei are deja o imensă importanță istorică fiind primul care are această denumire. O și mai mare importanță istorică îi este conferită de faptul că instituția există deja de suficientă vreme încât să fie recunoscută ca fiind institutul de cercetare cu cele mai puține grame de materie cenușie raportat la volumul de clădire din toată Eurasia. Acest fapt în sine are o importanță istorică de dimensiuni globale !

    Importanța arheologică a Institutului constă în felul său de a fi absolut enigmatic, ceea ce va stimula viitoarele dezbateri academice între arheologi de mare prestigiu, care peste secole și milenii vor cerceta intens sperând să afle scopul, destinația clădirilor prezentului Institut. Să vă explic mai succint: de exemplu, dacă nici eu nu prea înțeleg funcția clădirii Institutului atunci niște arheologi de peste 2000 de ani vor înțelege și mai puțin, vor emite niște minunate ipoteze și vor scrie superbe lucrări științifice pe tema asta.

    Institutul Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I al României” are aceleași valențe istorice și arheologice ca și cel prezentat mai sus.

    Viitorii întemeietori de institute similare vor putea realiza un număr n de Institute de Științele Vieții, având n denumiri regionaliste, sursa de inspirație fiind evidentă.

    Inspirat fiind eu de noul Institut și totodată dorind să lărgesc parcul de instituții științifice și culturale de pe lângă USAMV Cluj, eu propun înființarea Institutului Național de Ancudincălogie. Acest nou domeniu al științei se referă la studiile efectuate despre viața și opera fizicianului român de mare renume național Ancu Dincă. Amplasarea acestui nou Institut aici, aproape de noi este de mare oportunitate și are o profundă semnificație socio-culturală având în vedere incredibilele colaborări dintre prestigiosul fizician și unii dintre membrii marcanți ai USAMV Cluj. Ancudincălogia va fi o știință pur ardelenească la origine, descoperită de noi, cei de aici, cu toate că Ancu Dincă nu este ardelean. Ca și comparație, unitarianismul este o religie pur ardelenească. Totuși, institutul ar trebui să fie unul “Național” și nu “Central-Transilvănean”, având în vedere colaborarea într-adevăr locală cu membrii USAMV, dar numai întâmplător exclusivă și la niște dimensiuni absolut naționale. Dar despre ancudincălogie ar trebui să scriu mai pe larg în alt capitol. Acum, după lunga noastră introducere vom reveni cu nerăbdare la tema prezentului manifest.


    Finanțarea cercetării și dezvoltării în România este cvasi-nulă, procentul din PIB alocat acestui sector ne întâmpină cu o cifră foarte rotundă: 0, după care urmează ceva nesemnificativ statistic. Având în vedere acest fapt, eu m-am gândit să mă repatriez în mod triumfal ca și întemeietor al unei noi instituții financiare de natură regională, central-transilvăneană, axată pe finanțarea institutelor din ograda USAMV Cluj. Această idee a încolțit după ce am constatat că pentru finanțarea adecvată a cercetării în România avem mult mai multe șanse cu lampa lui Aladdin decât cu bugetul României sau alte surse publice.

    Înțelepții întemeietori ai institutelor deja existente, pe care le-am menționat anterior erau, foarte probabil, conștienți de faptul că materia cenușie din interiorul acestora se va menține la concentrații minime, dar probabil erau încântați de viitoarea importanță istorică și arheologică a acestor institute, așa cum am menționat anterior.

    Cu alte cuvinte, găsirea și utilizarea lămpii lui Aladdin este ceva îndoielnic, nu putem fi siguri de succes, dar pe de altă parte suntem siguri că pe bugetul României nu ne putem baza. De asemenea, putem cu toții contesta existența lămpii lui Aladdin, dar încă nimeni nu a dovedit inexistența ei. Am citit undeva că este teoretic imposibil să dovedești inexistența unui lucru. Deci, de exemplu, dacă eu nu am văzut-o, de aici nu rezultă că nu există. Cred că, de exemplu, chiar și în România, unde știința, în general, e de calitate impecabilă ar fi mai probabil să fie dovedită ineficacitatea produselor lui Ancu Dincă decât inexistența lămpii lui Aladdin.

    Înarmați fiind cu puternicele argumente de mai sus, noi propunem întemeierea Institutului Regional Central-Transilvănean de Aladinolampoforeză. Nu dorim un institut național pentru că unul regional se poate întemeia mai repede, fără atâtea întârzieri birocratice, are autonomie locală și deciziile se iau mai repede. De asemenea, susținem cu bucurie întemeierea altor asemenea instituții financiare pe tot parcursul Patriei noastre, noi având o mare încredere în forțele proprii și un optimism debordant. Noile institute vor fi colaboratoare, nu concurente. Cu cât suntem mai mulți noi, cei care căutăm lampa lui Aladdin, cu atât avem mai multe șanse s-o găsim. Astfel va apărea, de exemplu, Institutul Vestic de Aladinolampoforeză, Institutul Mărginean-Transilvănean etc.


    La Institutul Regional Central-Transilvănean de Aladinolampoforeză se vor cerceta și elabora noi proceduri și chiar produse strâns legate de găsirea, transportarea și utilizarea lămpii lui Aladdin. Se vor organiza conferințe fastuoase, unde vor fi dezbătute noile idei și vor fi prezentate lucrări științifice.

    Vom aștepta cu mari emoții găsirea lămpii lui Aladdin, în timp ce colegii trimiși pe teren, în țări străine o vor căuta cu asiduitate. Între timp și noi vom acționa de zor, pentru a fi bine pregătiți pentru marele eveniment:

    Vom crea un muzeu de lămpi vechi, ca și material didactic și experimental.

    Membrii Institutului vor cerceta, în cadrul Departamentului de Lampoforeză modalități de a purta lampa lui Aladdin fără s-o spargă. Pentru asta se vor îmbrăca frumos, ca pentru marea ocazie și vor experimenta modalități de a purta și a mânui lampa în mod elegant și fără riscul de a o sparge. Ca și exemplu simplu, se pot face experimente comparative între purtarea lămpii în stare de ebrietate comparativ cu lotul martor treaz și odihnit. De fapt, nu pot să știu în mod detaliat ce fel de experimente de lampoforeză se pot efectua în noul Institut. Eu nu sunt specialist în acest domeniu dar promit că dacă și colegii vor vrea, voi studia împreună cu ei, umăr la umăr, știința și tehnologia purtării lămpilor vechi în așteptarea lămpii lui Aladdin !

    Vom înființa un Departament de Lampofricțiune, în cadrul căruia colegii noștri vor cerceta modalități eficiente de a freca diverse lămpi. Scopul este elaborarea unor tehnici de frecare și dobândirea de noi abilități și experiențe lampofricative, care pot fi publicate pe plan internațional și transmise tinerelor generații pasionate de lampofricțiune. Dar scopul principal al acestui departament va fi de a descoperi cu adevărat lampa lui Aladdin, deoarece colegii de la Departamentul de Lampoforeză vor avea doar obligații de natură lampoforetică, nu și de natură lampofricativă ! Deci, doar cei de la Departamentul de Lampofricțiune vor lua în primire și freca într-o manieră profesională, lămpile vechi provenite din mai multe surse:

a – cele de la muzeu, ca și material didactic inițial;

b – cele aduse de colegii de la Departamentul de Lampoforeză, din care vor face parte și detectivii noștri din străinătate;

c – cele aduse de către cetățeni voluntari, de bună credință sau angajați ca zilieri sau cu contract special;

d - cele pe care le aduc eu; eu fiind membru fondator, lămpile mele ar trebui frecate cu deosebit respect și entuziasm chiar dacă nu par a fi bune. Acestea ar fi lămpile onorifice, frecate pe bază de prestigiu. Este singurul privilegiu pe care mi-l rezerv. Toate celelalte lămpi vor fi frecate pe merit, pe baze științifice. Nu voi urmări cu mult interes felul cum vor fi frecate lămpile aduse de către ceilalți membri fondatori, nu sunt adeptul intruziunilor în activitățile secundare ale colegilor !

    Pentru a pregăti specialiștii necesari pentru munca în această instituție financiară și în celelalte instituții similare, vom înființa Academia Metropolitană Central-Transilvăneană Aladinolampoforetică, în cadrul căreia se va lucra în minimum trei departamente sau facultăți (după caz, vom decide mai târziu), care vor introduce pe piața internațională trei categorii de profesioniști:

1 – Ofițer detectiv aladinolampeurist (aladinolampocăutător), care va studia procedee legate de toate demersurile pentru a se pregăti pentru a porni de acasă și a căuta lampa lui Aladdin, mai ales în Orientul Mijlociu și Orientul Apropiat. Încă o dată repet, nu vă pot da detalii exacte, eu nu sunt specialist în domeniu, ei vor ști mai bine ce și cum să facă.

2 – Inginer aladinolampofor, specializat în clasicele științe și tehnologii lampoforetice aplicabile pentru experimentarea de noi tehnologii pentru aladinolampoforeză. Eu mi-i imaginez pe acești domni ca având o ținută impecabilă, ochelari de soare, o postură dreaptă și un mod de a se mișca aparent calm, foarte calculat și absolut imperturbabil, lucruri normale pentru cineva care poartă un obiect fragil și prețios. Dar vă invit să fiți oarecum sceptici în legătură cu afirmațiile mele, acestea sunt doar ipoteze. Inginerii aladinolampofori vor ști mai bine ca mine ce trebuie făcut, cum trebuie umblat. Nu știu cum ar fi doamnele inginere lampofore, deja sunt intimidat de imaginea domnilor și mi s-a oprit imaginația, deci voi întreba o colegă curajoasă.

3 – Maistru lampofricator. Această categorie profesională relativ modestă va fi baza Academiei și carnea de tun a Institutului (și a celorlalte Institute), ei vor trebui să frece lămpile aduse de tot poporul pentru a descoperi lampa lui Aladdin. Și doar de la aceștia va trebui să sperăm 100 % onestitate, să ne bazăm pe faptul că niciunul nu va ascunde în buzunar lampa lui Aladdin !


    O problemă de bază este finanțarea construcției și utilării Institutului și a Academiei, bineînțeles. Noile instituții trebuie construite și puse la punct, trebuie pregătiți și angajați mulți specialiști de valoare, este necesar un fond de salarii. Noi va trebui să primim salarii de director. Toți membrii fondatori ar trebui să devină automat directori onorifici, remunerați cu salarii reale.

    Nu știu care ar fi sursele de finanțare inițiale, dar m-am gândit să încercăm o combinație de “crowdfunding” cu “venture capitalism”. Vom încerca să atragem potențiali investitori din acele minunate țări bogate în petrol și gaze naturale pe care toți le cunoaștem deja. Eu m-am gândit și la eventuale surse din acele enigmatice țări cu holde mănoase, întinse cât nu poți cuprinde cu ochii, de unde vin oligarhii ruși și ucrainieni, pe care îi admir și îi respect profund. Aceștia sunt domnii cărora le vom prezenta Cauza noastră și în a căror mărețe fapte noi nădăjduim. Generoșii contribuitori vor avea acces gratuit la conferințele noastre și vor beneficia, fără examen de admitere, de programele noastre de școlarizare în domeniul lampoforezei și cel al lampofricțiunii, având astfel două specializări. Se vor exclude, însă, de la secția de ofițer detectiv aladinolampocăutător, care este rezervată cetățenilor Patriei noastre.

    Dragi compatrioți, dragi prieteni și colegi, am omis un amănunt important ! Încă de la bun început, nu am explicat nimic despre acest lucru, deoarece am fost foarte emoționat de ideile prezentate și de splendidele noastre perspective ca viitori membri fondatori. Deci, există două întrebări spinoase la care mai ales eu am datoria de a da răspunsuri clare:


Î: Cercetarea românească este în mod evident superbă, de calitate impecabilă, deci nu are nevoie de alte finanțări. Calitatea e importantă, nu cantitatea. În sprijinul acestei afirmații sunt două argumente. Nici una din guvernele României nu a făcut eforturi pentru a finanța cercetarea. Al doilea argument este că aparent nici înțelepții fondatori menționați anterior nu s-au gândit la o finanțare adecvată. Deci, dacă, de fapt, nu e nevoie de finanțare atunci la ce ne mai trebuie un asemenea instrument puternic cum ar fi lampa lui Aladdin ?

R: Întrebarea de mai sus este foarte pertinentă. Totuși, e bine să găsim lampa lui Aladdin, vom decide ulterior la ce se vor utiliza comorile aduse. O posibilitate ar fi ca majoritatea covârșitoare a fondurilor dobândite să fie utilizate pentru dezvoltarea în progresie geometrică a Institutului nostru de Aladinolampoforeză, unde se vor dezvolta noi modalități de a purta în mod elegant și sigur lampa lui Aladdin. Acesta este un domeniu nou de cercetare, tânăr, modern, trebuie dezvoltat. Probabil se vor aloca sume minime domeniilor clasice, mai vechi, din vechile institute.


Î: Dacă distinșii membri fondatori doresc atât de mult ajutorul unor prinți și oligarhi străini pentru un asemenea pur și strălucit proiect național, atunci fondurile obținute de la acei domni ar trebui utilizate direct pentru a suplini lipsurile actuale, nu pentru crearea unui nou Institut al cărui scop este atât de nesigur ca acesta: găsirea și utilizarea lămpii lui Aladdin. Oare nu este așa ?

R: Da, cel mai probabil nu este așa. Noi, membrii fondatori am socotit că excelențele lor, generoșii viitori finanțatori pe care îi avem în vedere ar avea unele particularități mentale și social-culturale datorită cărora este extrem de improbabil să investească în dezvoltarea unor domenii științifice și tehnice clasice. Este mult mai probabil ca ei să susțină cu mult entuziasm și generozitate asemenea activități lampoforetice și lampofricative ca și cele descrise anterior.


Deci, dragi compatrioți și compatrioate, eu ne doresc tuturor nouă mult succes și vă rog să ne transmiteți încurajări, idei și sfaturi prin comentarii, mai jos !



No comments:

Post a Comment